Loading... Please wait...

Newsletterul nostru


Plante medicinale

Posted on 25th Oct 2014 @ 7:43 PM

Plantele medicinale în medicina populară

Din vremuri îndepărtate oamenii au observat proprietățile vindecătoare ale anumitor plante. De-a lungul timpului plantele medicinale au constituit unul dintre instrumentele cele mai accesibile  ale medicinei tradiționale. Având un efect mare și natural în vindecarea corpului uman, toate plantele medicinale despre care vom discuta si le veti studia pe acest site, va vor ajuta la vindecarea multor boli, fără a recurge la utilizarea substanțelor chimice, de sinteza, care au multe efecte secundare nedorite.

În general, un numar relativ mic de plante medicinale permite prepararea multor produse, aplicate într-o varietate mare de boli si afecțiuni. De exemplu, plante medicinale precum urzica, coada-șoricelului, coada-calului, coaja de salcie, lemnul dulce, rozmarinul, ienuparul, gheara-diavolului, pedicuta, gheara-mâței, sunt, desigur, unele dintre cele mai bune plante pentru durerile și puseele reumatice, artrite, artroze și afecțiunile dureroase, având proprietăți antialgice, antireumatismale, antiinflamatoate, analgezice, sedative, detoxifiante și astringente.

Din cele mai vechi timpuri oamenii studiază aceste proprietăți ale plantelor, adunându-le, clasându-le și preparând decocturi, tincturi și tot felul de unguente în vederea însănătoșirii. Și în zilele noastre atât medicina tradițională, cât și cea științifică, utilizează pe scară largă aceste resurse naturale pentru vindecarea mai multor boli.

Eficacitatea medicamentelor obținute din plantele care cresc în sălbaticie depinde de calitatea materiilor prime și a regulilor de bază pentru prepararea lor. În cazul în care metodele de procesare încalcă aceste reguli, o parte dintre substanțele active ca vitamine, enzime volatile, uleiuri esențiale, etc., sunt distruse, preparatul final devenind ineficient. Astfel, înainte de a începe pregătirea unui medicament din plante medicinale, este necesara asigurararea referitoare la caracterul adecvat al materiei prime de origine vegetală. Aceasta nu ar trebui să fie mucegăită, contaminată sau infectată cu dăunători.


Plantele medicinale ajuta într-o mare varietate de boli

 

În suferințele legate de tulburările sistemului nervos central și ale celui cardiovascular, sunt recomandate plante cum ar fi: valeriana, talpa gâștei, coada șoricelului, traista ciobanului. Unele dintre aceste plante fac parte din ceaiuri calmante (valeriană, păpădie, frunze de mesteacăn, frunzele de trifoi, etc).

Extractul din frunze și infuzia de păducel sunt recomandate pentru valvele cardiace cronice, insuficiența mitrala, fibrilație atrială și a altor boli de inima. Nervozitatea și palpitațiile inimii pot fi reglate cu ajutorul unui decoct din ierburi (valeriană, mentă, coada șoricelului, sunătoare).

Multe preparate din plantele medicinale includ coada calului, anghinare, troscot, cimbru, tei, având un impact favorabil in tulburările funcționale ale inimii, fibrilație atrială și tahicardie. De asemenea, remediile naturale din plante sunt foarte eficiente și în reglarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că utilizarea plantelor medicinale în doze excesive sau la discretie nu este inofensivă, uneori putând duce la consecințe grave.